Beveiliging en techniek

« Terug Start

Beveiligingssystemen: brandbeveiliging

Gepost op

Waarom heb je een goede brandbeveiliging nodig?

De grootste branden ontstaan wanneer er te weinig of geen toezicht is op brandgevaar. Zo branden er jaarlijks honderden panden, loodsen en boerderijen af zonder dat iemand het ook maar door heeft. Ook in huis kan er niet altijd iemand zijn om op te letten of er brand ontstaat, laat staan dat je soms niet eens oplet als je wel thuis bent. Al is het een kaars die aan is gebleven als het huis gaat slapen. Novisec is uw wakend oog.

Hoe weet je de mate van brandvatbaarheid?

Hoe vatbaar je huis is voor brand, hangt af van verschillende factoren. De meeste hiervan zijn vrij logisch.  De hoeveelheid brandbare materialen beïnvloeden sterk het ontstaan en verspreiden van brand. Zo brandt een houten kast eerder dan een kunststof kast en zorgt een rieten dak er eerder voor dat een brand overslaat van het ene huis op het ander. Een houten keuken vliegt eerder in de brand dan een keuken van steen. Ook beïnvloeden bepaalde soorten apparaten de kans op brand. Een oud fornuis zal eerder voor brand zorgen dan moderne verwarmingsplaten om eten op te bakken. Verder is het belangrijk hoe en waar een huis gelegen is. Een huis midden in de stad wordt eerder opgemerkt wanneer er brand is dan een boerderij in de polder.

Hoe zorg je voor een goede brandbeveiliging?

Er zijn twee aspecten/fasen als het gaat om brand preventie. Ten eerste wil je natuurlijk brand op zich voorkomen. Als er toch een brand is ontstaan, wil je niet dat het zich verspreidt. Om brand te voorkomen kun je de brandbare materialen in het huis minimaliseren. Ook oude apparaten kunnen door nieuwe vervangen worden. Verder is het belangrijk om stekkers en elektronica op een veilige plek te stoppen. Een kortsluiting slaat snel door in brand als het in een houten kast gebeurd. Om de verspreiding van brand te voorkomen en om te zorgen dat de brand snel geblust wordt zijn verschillende manieren mogelijk. De meeste huizen zijn bij voorbaat al voorzien van een brandmelder, een elektronische sensor die een hard geluid geeft zodra er rook wordt gesignaleerd. Hierdoor word je wakker als er 's nachts brand is en kunnen eventuele buren gealarmeerd worden. De rookmelder kan echter veel uitgebreider. Je kunt bijvoorbeeld sprinklers monteren die automatisch water sproeien zodra de rookmelder af gaat. Het is ook verstandig om een brandblusser in huis te hebben om een brand te kunnen blussen. Verder is de afvoer van rook en warmte altijd een noodzaak, bij een brand dienen gelijk ramen en deuren open gezet te worden.


Delen